Bloggar och näthat

Att blogga anses ju i de flesta fall som något positivt och det ska det vara också. Tyvärr innebär det också en del negativa saker som näthatare och nättroll. Folk som inte tänker efter innan de skriver en kommentar eller helt enkelt lever för att nedvärdera andra. Eftersom man kan vara anonym på nätet, så tycker en del att det är fritt fram att häva ur sig det ena efter det andra och detta kan få en person att tveka att starta en blogg. Vissa bryr sig inte om det medans andra drar sig för att ens skriva en kommentar av rädsla för hur den besvaras. En del kommentarer handlar ju inte ens om ämnet utan om bloggaren som person. Lite kritik måste man naturligtvis alltid vara beredd att ta, men inte när det uppfattas som stötande.

Här är lite stöd och hjälp till dig som vill lära dig att hantera näthatare eftersom man oftast inte kommer ifrån dem helt och hållet.

Vissa ämnen kan framkalla ännu mer näthat

När man uttrycker många av sina åsikter riskerar man att följas av ilskna personer som bara måste kränka dig för att de inte tycker som du. Alla ämnen och bloggar kan drabbas av näthatare, men är du en politisk engagerad person eller en person som tycker om att debattera så får du nog räkna med ännu fler elaka kommentarer. Det kan man ju tänka på när man väljer ämne till sin blogg, även om man naturligtvis ska blogga om det man brinner för. Det är bara du själv som kan bedöma vad som är värt besväret och vad som inte är det.

Tyck synd om näthatarna

Det är enkelt att säga, men om man njuter av att nedvärdera andra så kan man inte må så bra själv. Många psykologer menar att det främst är yngre människor som beter sig såhär eftersom de inte har lika stor erfarenhet att lägga band på sig eller hitta ord som beskriver deras eget illamående. Detta gör att de projicerar över sin egen ilska på andra utan att förstå vilken negativ effekt det kan ha. Ofta förstår de helt enkelt inte bättre, så försök att hålla dig på en högre nivå än vad de gör. Sänk dig inte till deras.

Många gånger är det också avundsjuka personer eller personer som har misslyckats med något och tar ut det på någon annan, så försök att inte bli för påverkad, trots att det ibland kan vara svårt. En del bloggare skriver att de t.o.m. ibland svarar med humor på elaka kommentarer, vilket faktiskt, i vissa fall, får tyst på näthataren.

Var tydlig med vad som gäller på din blogg

Ibland hjälper det inte men det kan vara bra att skriva på bloggen att kränkande kommentarer av olika slag inte accepteras och att de i sådana fall kommer tas bort. Om man bloggar genom vissa bloggverktyg kan man med fördel blockera vissa ord, IP-adresser och användarnamn.

Prata med andra bloggare

Du är inte ensam, vilket är viktigt att veta. Dela med dig av din egen erfarenhet från näthat eller fråga andra bloggare hur de reagerar när de utsätts för det. Att prata med andra i liknande situation brukar kännas bra.

Vid allvarliga hot – polisanmäl

Om man får in riktiga, obehagliga hot så är en polisanmälan eller stämning att rekommendera.