Bloggar och sekretess

Det finns många orsaker till varför man bloggar, men det kan också finnas anledningar till att man faktiskt inte vill blogga längre. Du kanske också har flera bloggar och tycker att alla tar för mycket tid, vilket gör att du bara vill behålla en eller ett fåtal. Man kan också dölja en blogg så att bara du själv eller vissa personer har rätt att se den, ungefär som på sociala medier när du privatiserar din profil. Vad du än bestämmer dig för att göra, så har du naturligtvis rätt att avsluta din blogg när du vill och här kommer lite information i hur du går tillväga och vad som händer när du stänger ner den.

På din bloggtjänst brukar det finnas en knapp för inställningar där du går in och väljer vilka personer som kan se din blogg. Det ser naturligtvis olika ut hos olika bloggläsare, men någon form av sekretess finns alltid.

Här kan du också välja att ta bort den helt om du så önskar. Ibland kan man då få ett alternativ där du kan välja att spara dina blogginlägg, om du mot förmodan väljer att återställa bloggen, eller bara vill komma ihåg vad du skrev om. Du kan då spara dem på din dator.

I många fall brukar bloggen sparas i läsaren under en viss tid innan den tas bort permanent, i fall du ändrar dig och vill återuppta skrivandet igen. Under den tiden kan ingen annan ta din bloggadress. Det brukar ta några månader.

Om du vill byta bloggadress eller namn på din blogg så kan du i vissa fall behöva skaffa en egen domän och det kan kosta lite. Hos vissa tjänster kan man enkelt gå in och byta adress, förutsatt att den nya adressen är ledig. Kolla på din bloggtjänst vilka villkor som gäller.

Om du bara vill att din blogg eller vissa sidor av din blogg inte ska dyka upp i sökmotorerna på internet, finns det ofta ett alternativ i inställningarna på bloggtjänsterna, där man ber om att bloggen inte ska visas på internet, men många sökmotorer struntar tyvärr i det ändå. Vissa bloggläsare har därför en funktion där du kan be om lösenordsskydd eller sökmotorspärr. Lösenordsskyddet innebär att dina läsare måste ange ett lösenord och ett användarnamn för att komma in på din blogg eller läsa vissa inlägg. Glöm dock inte att med dessa funktioner missar man en hel del trafik till sin blogg, men det är upp till dig som bloggare att bestämma hur du vill ha det.

Tänk på att du aldrig kan bli helt privat på internet, då det mesta materialet lagras då sökmotorerna har tillgång till sidorna du publicerat och profiler du har skapat från andra sociala medier. Det finns alltså ingen garanti att din information är helt borttagen för all framtid.

Vill man veta mer om sökmotorernas sekretess och bestämmelser, så kan man gå in på deras respektive sekretesspolicy och läsa om vad som gäller om man vill ta bort information om sig själv.

Där står det också vilken information de samlar in och vad som lagras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *