“Bloggspråk” och ordförklaringar

Det kommer ständigt upp nya ord inom den digitala världen och även inom bloggosfären. Det kan ibland vara lite svårt att hänga med i svängarna och många ord kommer ju dessutom från engelskan. Här är några exempel på ord och vad de betyder:

Pinga

Att “pinga” något är att t.ex. göra en uppdatering och sedan ge kännedom om att det är uppdaterat. Funktionen kallas för pingback. I bloggens värld betyder det att man, efter att ha skrivit ett nytt inlägg, ger tecken om det uppdaterade inlägget till olika bloggtjänster eller följare så att de får reda på att det finns något nytt att läsa. Ordet kommer ursprungligen från internet och kan innebära att man vill se om en annan dator svarar, d.v.s ett slags eko IP-adresser emellan.

Bloggosfär

Ett annat uttryck för själva bloggvärlden, d.v.s alla bloggar som kan kopplas ihop som ett medium.

Det är ett ord som på engelska heter logosphere. På svenska har det sedan blivit bloggosfär.

Bloggnisch

Man kan säga att det är vad det låter som. Det är en grupp av bloggar som behandlar samma ämne eller nisch. De kan handla om vad som helst men är en fördjupning av ett område.

Bloggbävning

Bloggbävning är ett uttryck som en svensk bloggare kom på i samband med förslaget om FRA-lagen. Den fick mycket motstånd av ett stort antal bloggare som skrev inlägg och debatterade i frågan. Man anklagade traditionell media att inte uppmärksamma och kritisera förslaget tillräckligt, vilket ledde till att många var frustrerade. Detta kallas därefter för bloggbävning och fick mycket uppmärksamhet då många bloggare gick ihop.

Lagen ger Försvaret rätt att kolla upp internettrafik, telefontrafik och annan kommunikation för att undvika eller lättare upptäcka hot som terrorism etc.

Trackback

Detta är en funktion som gör det möjligt för bloggar att bl.a. i kommentarsfältet hos andra bloggar, länka till sin egen blogg. Det kan också vara bloggare som vill länka till andra bloggar, för att man vill samarbeta eller dela med sig av en annan information, recept eller liknande. Det ger helt enkelt mer trafik. Om man t.ex. blir inspirerad av något från en annan blogg kan man göra en trackback och ha med den andra bloggens namn som ankartext. Då får också den bloggen man länkat till information om att man har publicerat det i sitt inlägg eller kommentarsfält. Efter att man fått informationen kan man godkänna länken eftersom man har rätt att läsa vad den andra personen publicerade.

Permalink

Förkortning för permanent länk eller engelskans “permanent link”. Det är helt enkelt en url-adress som går till samma inlägg eller nyhet. Trycker man på den kommer man till samma sida på webbadressen hela tiden. De har nummer och datum som refererar direkt till en viss artikel eller nyhet. Ofta leder de också till förstasidan på olika tidningar eller en sida på en blogg som uppdateras kontinuerligt.

I övrigt används många engelska ord i bloggar och svenska språket håller på att förändras radikalt p.g.a. alla dessa ord som importeras sakta men säkert. Cred, fab och cravings är bara några få exempel på lånord som används i det moderna bloggspråket.